Vragen?

+32 12 39 80 40

Provincie Limburg

Biotechnologische en Chemische Wetenschappen

5de jaar 6de jaar (Doorstroming (TSO))

Voor wie?

Heb jij een grote interesse in alles wat te maken heeft met wetenschappen en laboratoriumtechnieken, toegepast binnen het domein land- en tuinbouw? Dan is de studierichting Biotechnologische en Chemische Wetenschappen echt iets voor jou. Verder bouwen aan je degelijke wetenschappelijke domeinkennis voert hier de boventoon. Een stevige brok wiskunde samen met een degelijke basisvorming zodat je goed voorbereid aan de start komt van het hoger onderwijs.

 

Kenmerken:

Biotechnologische en Chemische Wetenschappen is een sterke, wetenschappelijke richting in het TSO die aanleunt bij het ASO. Het doel? Je voorbereiden op een succesvolle carrière in het hoger onderwijs. Naast wiskunde en wetenschappen (biologie, chemie en fysica) krijg je een grondige opleiding in de biotechnologie (voeding, milieu, productieprocessen, ...). Biotechniek betekent letterlijk "technieken toepassen op het leven". Je brengt in goed uitgeruste laboratoria de theorie in de praktijk; Uiteraard krijg je een brede algemene kennis mee.

Wat erna?

Biotechnologische en Chemische Wetenschappen laat een brede waaier van verdere studiemogelijkheden toe. Je hebt een uitgebreide wetenschappelijke basis opgebouwd waarmee je wetenschappelijke of ingenieursstudies kunt aanvatten. Ook een paramedische, pedagogische of sociale richting is mogelijk.

 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten?  Kom langs op onze opencampusdagen of opendeurdag!

 

Chemie

Chemische technologie

  • Wil je stoffen opsporen via chemische en fysische technieken?
  • Ben je nieuwsgierig naar de verklaring van natuurverschijnselen?
  • Wil jij je eigen haargel en zeep kunnen maken?
  • Of ontdekken hoe je een ei kunt laten vliegen?

Dat kan! Want in het vak chemie en chemische technologie bestudeer je de stoffen en hun eigenschappen. Ook de veranderingen in de samenstelling die deze stoffen kunnen ondergaan, behoren tot het onderzoeksdomein. Kortom: je achterhaalt in dit vak alle geheimen van de stoffen.

 

Biologie

Biotechniek

  • Wil je afbreekbaar plastic kunnen maken?
  • Spreekt je eigen kraantjeswater analyseren je wel aan?
  • Wil je ontdekken hoe je gezond brood maakt dat je ook goed kan bewaren?
  • Of achterhalen of het mogelijk is om met bacteriën medicijnen te maken?

Super! Want in de biotechniek leer je alles over de biotische en abiotische factoren die de groei en productie van planten en dieren beïnvloeden. Je ontdekt technieken om de groei en productie te beheersen. Ook voeding en voedselconservering komen uitgebreid aan bod. Daarnaast bestudeer je de milieuproblemen die de mens veroorzaakt heeft én de mogelijke oplossingen.

 

Lessentabel

Vak

vijfde jaar

zesde jaar

Levensbeschouwing

2

2

LO

2

2

Nederlands

4

4

Frans

2

2

Engels

2

2

Geschiedenis

1

1

Aardrijkskunde

1

1

Wiskunde

6

6

STEM/denk-atelier/LABO

4

4

Economie

/

1

Exploratie (burgerschap)

1

/

Projecten

/

1

Chemie

2

2

Fysica

2

1

Biologie

3

3

Biotechnologie

2

2

Totaal

34

34

Nog vragen? Contacteer ons zonder aarzelen.