Vragen?

+32 12 39 80 40

Provincie Limburg

Introductie Wijnbouw in Tongeren.

Sinds afgelopen week is de fruitsector in Haspengouw officieel in crisis. De bevoegde minister heeft immers die aanvraag ingediend bij de Europese Gemeenschap. Dat we niet bij de pakken blijven zitten mag nu al duidelijk zijn. 

Als opleidingsinstituut voor de toekomstige fruittelers gaan we de uitdaging dan ook niet uit de weg. Diversificatie is altijd een economische uitweg uit een crisissituatie. Vandaar dat wij, als school, zochten naar alternatieven voor de verlieslatende peren- en appelteelt. De wijnbouw floreert de afgelopen jaren in Limburg. In eerste instantie in het Maasland maar ook hier bij ons. De traditionele streek voor de kweek van appels en peren bewijst al jaren dat er ook heel wat potentieel is weggelegd voor de druif in Haspengouw. De mogelijkheden van deze teelt uit zijn embryonale fase halen en bevrijden van zijn kinderziektes is één van de doelstellingen. Jongeren confronteren met de brede waaier aan mogelijkheden die de druif te bieden heeft is dus een vanzelfsprekendheid voor ons. Eén van de speerpunten in ons verhaal is immers wat sloganesk: “veerkracht in de uitdaging”. Onze school heeft dan ook besloten om een deel van zijn areaal te gebruiken voor de aanleg van een heuse wijngaard. Niet zo meteen het proces van de wijnmakerij maar eerder het kweken, snoeien, oogsten en onderhouden van zo’n wijngaard zal daar de core business worden. 

De klimatologische veranderingen spelen ook zeker een rol bij deze ommezwaai maar voorlopig kijken we nog niet uit naar de kweek van banaan, kiwi of ananas.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief